top of page

חינוך פורץ דרך - במה למובילי מדיניות בחינוך

  • edcoalitionil

ממצאים ראשונים על נסיגה בכישורי התלמידים בעקבות משבר הקורונה

מאת: ולדימיר קוגן וסטפאן לאוורטו


זהו תרגום של המאמר: 'קורונה והישגים: "נתונים ראשונים מתוצאות מועד הסתיו של מבחני ההערכה באוהיו" , אשר הופיע בבלוג של כתב העת “EducationNext”, גיליון חורף 2021. www.educationnext.org/covid-student-achievement-early-evidence-from-ohios-fall-tests/ .

כתב העת מתפרסם מטעם בית הספר לחינוך של אונ' הרווארד. מאמר זה מתפרסם כאן ברשות.


 

בשנת הלימודים הנוכחית נרשמה ירידה בהישגי התלמידים המקבילה להפסד של שליש שנת לימודים. השחיקה הקשה ביותר הייתה באזורים שהתחילו את השנה עם לימודים מרחוק בלבד.


היה ברור מהרגע הראשון כי סגירת מרבית בתי הספר הציבוריים בארה"ב עם פרוץ מגפת הקורונה באביב האחרון תפגע בהישגי התלמידים. למרות ספקולציות אודות היקף ופריסת הפסדים אלו, עדיין ידוע לנו מעט מאוד על הממדים האמיתיים של הנזקים בעקבות סגירת בתי ספר והפרעות אחרות שמקורן בקורונה.

מספר חברות פרטיות המסייעות לרשויות חינוך מקומיות בכתיבת וביצוע מבחני הערכה, פרסמו הערכות משלהן בנוגע לחסכי הלמידה שנגרמו, אך נראה כי הערכות אלו לוקות בחסר. מומחים הביעו ספקות לגבי אמינותם של מבחנים אותם מבצעים התלמידים מבתיהם. בנוסף, מספר רב של תלמידים, במיוחד אלה מרקע סוציואקונומי נמוך, לא נבחנו כלל בסתיו האחרון. הערכות המבוססות על מבחניהם של גורמי הערכה פרטיים עשויות למדוד את החסך הלימודי בחסר (כלומר, המצב האמיתי גרוע מכפי שעולה מתוצאות המבחנים).




בדו"ח חדש, אנו מנתחים את תוצאות מועד הסתיו של המבחן בכישורי שפה (English Language Arts) לתלמידי כיתה ג' במדינת אוהיו, בשאיפה להתמודד עם מגבלות ההערכות הפרטיות וללמוד כיצד המגיפה השפיעה על הישגי התלמידים שם.

שלא כמו רוב המבחנים הרשמיים של מדינות ארה"ב, הנערכים באביב, מבחן זה נערך מספר פעמים בשנה ומאפשר הצצה למצבם של תלמידי מדינת אוהיו. למרות הפרעות הקורונה, יותר מ-80% מתלמידי כתה ג' באוהיו התייצבו למבחנים, שנערכו בחודשי אוקטובר ונובמבר בתוך בתי הספר ובנוכחות משגיחים.

כדי לפצות חלקית על היעדר ציונים עבור 20 האחוזים של תלמידים שלא התייצבו למבחנים, השתמשנו במידע על הישגיהם במבחני קריאה מאשתקד, כשהיו בכיתה ב'.




התוצאות מצביעות על ירידה משמעותית בהישגי תלמידי כתה ג' בסתיו 2020 בהשוואה לסתיו 2019. ממידע ארצי (הכוונה לכלל ארה"ב) עולה כי ציונים בקריאה עולים בדרך כלל בכ-0.6 סטיות תקן בין כתה ב' לכתה ג'.

הציונים באוהיו נסוגו השנה ב-0.228 סטיות תקן בממוצע; הירידה בתפקוד שווה לכשליש שנת לימוד. הנסיגה היתה חדה יותר בקרב אוכלוסיות מרקע סוציואקונומי חלש, ובמיוחד בקרב תלמידים שחורים. הציונים של התלמידים השחורים ירדו בכ-50% יותר מעמיתיהם הלבנים, כלומר בכמחצית שנה נוספת.
מושל אוהיו מארק דווין החליט לבזר למחוזות החינוך את ההחלטה מתי וכיצד לפתוח את בתי הספר השנה. כשליש מהתלמידים חזרו ללימודים פרונטליים, שליש ללמידה היברידית ושליש למדו בלמידה מרחוק בלבד.

הנסיגה בהישגים הייתה גדולה ב-50% בקרב תלמידים שפתחו את השנה על טהרת הלמידה מרחוק, לעומת מחוזות בהם למדו פרונטלית, כאשר הנסיגה עבור תלמידים שלמדו היברידית הייתה באמצע בין שתי קבוצות הקיצון. הפערים בהשפעת סוגי הלמידה על הירידה בהישגים נותרו יציבים גם לאחר נטרול ההשפעה של תחלואת קורונה (מס' בדיקות חיוביות, אשפוזים ומקרי מוות ל-100,000 איש בכל מחוז חינוך), ושל עומק האבטלה במחוז.






חשוב להדגיש כי סגירת בתי הספר אינה הסיבה הבלעדית לנסיגה בתפקוד התלמידים במהלך שנת המגיפה. מלבד הצורך להסתגל לשיטות הוראה חדשות ובלתי-מוכרות, חלק מהתלמידים חוו טלטלות רגשיות עקב קרובי משפחה שחלו באופן קשה או אף שנפטרו מהווירוס. משפחות רבות נקלעו למצוקה פיננסית כאשר האבטלה נסקה לרמות חסרות תקדים.

נמצא קשר בין רמת האבטלה לבין הנסיגה בתפקודי תלמידים באותם חלקים של המדינה שחוו את העלייה הגבוהה ביותר באבטלה. חישובים מקדימים מצביעים על נסיגת ציונים של 0.02 סטיות תקן על כל אחוז של עלייה באבטלה במחוז בו גרו התלמידים; כשליש מהנסיגה בציונים במדינה מוסבר על ידי אבטלה שמקורה במגיפה.

הערכותינו מוגבלות לשכבת גיל אחת ולמקצוע אחד, כך שלא ניתן להסיק מהממצאים מסקנות נרחבות. עם זאת לא ניתן להכחיש את השינויים בתוצאות בין קבוצות תלמידים שונות. המחקר מצביע על כך שהפערים בהישגים בקרב תלמידים ממוצא שונה הצטמצמו בשנות ה-70 וה-80 של המאה האחרונה, אך מאז נותרו יציבים. הקורונה מרחיבה פערים אלו מחדש, ומוחקת את התקדמות העבר.


נבחרי הציבור ברמה הלאומית כבר השקיעו מיליארדים רבים של דולרים כדי לסייע למחוזות חינוך מקומיים לרכוש ציוד מגן ולהפעיל אסטרטגיות ריחוק וצמצום מגע הנחוצות כדי לפתוח את בתי הספר. אך החזרת הילדים לכתה אינה אלא הצעד הראשון.

חשוב לתכנן צעדים שיאפשרו לתלמידים להתגבר על הנסיגה בהישגים, תוך דגש על קבוצות אוכלוסייה ובתי ספר שהושפעו במיוחד על ידי המגיפה.

 

ולדימיר קוגן הוא פרופסור חבר במחלקה למדעי המדינה באונ' אוהיו סטייט ובבית הספר לענייני ציבור על שם ג'ון גלן. סטפאן לאוורטו הוא פרופסור בבית הספר לענייני ציבור על שם ג'ון גלן, אונ' אוהיו סטייט.

83 צפיות0 תגובות

Thanks for submitting!

מעוניינים לפרסם דעות הנוגעות

במדיניות חינוך? 

מוזמנים לפנות אלינו.

השאירו פרטים ונחזור אליכם

bottom of page