ד"ר יצחק קליין
כיצד נפתחו בתי הספר הקתוליים בבוסטון ללימודים בכיתות בעיצומה של מגפת הקורונה
עודכן: 27 בינו׳ 2021
מאת: איירה סטול
תרגום: ד"ר יצחק קליין
הרשימה הופיעה בבלוג של כתב העת “EducationNext”, בגיליון שהופיע בסתיו 2020. https://www.educationnext.org/how-boston-area-catholic-schools-opened-for-in-person-learning-amid-the-pandemic/ .
כתב העת מתפרסם מטעם בית הספר לחינוך של אונ' הרווארד. מתפרסם כאן ברשות.
"עיצוב הנשמות של ילדים מצריך נוכחותנו הפיזית לידם" טען המפקח על בתי הספר הקתוליים; פליטי החינוך הציבורי עברו לבתי הספר הקתוליים.
כשהמפקח על כמאה בתי הספר הקתוליים שבמחוז בוסטון הכריז בקיץ כי בתי הספר ייפתחו בסתיו ללמידה פרונטלית למרות מגיפת הקורונה, לא כולם רוו מכך נחת.
"קיבלתי פניות מאזרחים שאינם קתולים" נזכר המפקח תומאס קארול בראיון ל-Education Next . "שאלו אותי: האם בכוונתך להשתתף אישית בהלווייתו של כל ילד שאתה עתיד להרוג בגלל פתיחת בתי הספר?"
כיום, כעבור ארבעה חודשים, הדאגות לגבי התפשטות הקורונה דרך בתי ספר נראות כמוגזמות. "איננו מכירים אפילו מקרה אחד של מישהו שנדרש לאשפוז" טוען קארול, שלא לדבר על מקרי מוות. מספר החולים עם תסמינים מסתכמים בכמה עשרות מתוך אוכלוסייה של כ-35,500 תלמידים, מורים, ואנשי צוות אחרים, "קמצוץ של אחוז אחד" לדבריו של קארול. העובדות צוינו על ידי מושל מדינת מסצ'וסטס, צ'ארלס בייקר, בה נמצאים בתי הספר, ועל ידי מערכת העיתון Wall Street Journal (“Covid and the Catholic Schools”) כהוכחה לכך שלמידה מקרוב אינה מסכנת את בריאות הציבור אם היא נעשית באופן מושכל.
"פתחנו להוראה פרונטלית ולמדנו משהו שיכול להיות שימושי לכולם" אמר קארול, שציין כי עם רבות החודשים וצבירת ניסיון עם המודל של בתי הספר הקתוליים, יותר ויותר דמיות סמכות בתחום בריאות הציבור כגון ד"ר אנתוני פאוצי ומדעני ה-CDC* החלו לטעון בתוקף כי יש לפתוח את בתי הספר ללמידה פרונטלית גם בעיצומה של המגיפה.
התעניינתי לדעת כיצד ההחלטה לפתוח את הלמידה הפרונטלית בבתי הספר הקתוליים עשויה להשפיע על התפתחות בתי ספר אלה בתקופה שלאחר המגיפה; בדומה לבתי ספר קתוליים ברחבי ארה"ב , ההרשמה לבתי הספר הקתולים במחוז בוסטון נמצאת כבר שנים בירידה. (ראה “Who Goes to Private Schools,” EducationNext יולי 2018).
מחוז בוסטון של הכנסייה הקתולית כולל 144 ערים ועיירות. באביב 2020, עוד לפני שראש עיריית בוסטון ומושל מדינת מסצ'וסטס חתמו על צווים הסוגרים את בתי הספר הציבוריים, המחוז סגר את מבני בתי הספר ומיהר להתאימם ללמידה מרחוק. הסגר והמיתון הכלכלי שהגיע בעקבותיו פגעו בבתי הספר, הסומכים על נכונותם של הורים לשלם שכר לימוד פרטי שעולה כ-7,000 $ לתלמיד לשנה ביסודי. 11 בתי ספר נאלצו להיסגר, וההרשמה לבתי הספר שבמחוז צנחה ב-5700 תלמידים.
במרוצת הקיץ "פשוט החלטנו שאיננו רוצים להתעסק עוד בלמידה מרחוק" טוען קארול. "המורים לא היו מוכנים עוד לשבת בבית ולעשות את זה". הורים רצו לחזור לעבודה ולא להשאיר את הילדים בבית לבדם, מול מסך כל היום, או שרצו לחזור לעבודה בבית בלי שיצטרכו לדאוג לילדים הרצים להם בין הרגליים. המחוז התייעץ עם חשמן בוסטון, הקרדינאל שון פטריק אומאלי ויועציו, כולל מומחי בריאות.
"זאת לא הייתה 'החלטה' רשמית" אומר קארול, "אלא תחושה כללית. פשוט פתחנו – באופן בטיחותי."
המחוז הכין שיעורים מקוונים עבור תלמידים שהוריהם דאגו מההחלטה או שהיו להם בני קבוצות סיכון בבית, כגון סבא וסבתא. שני בתי ספר פעלו להקמת מערך בדיקות קורונה. מסכות וחומרי חיטוי נרכשו והוצבו במקומות אסטרטגיים.
ב-15 ליולי 2020 העיר בוסטון ואיגודי המורים הכריזו כי בתי הספר הציבוריים ייפתחו באיחור של שלושה שבועות, וללמידה מרחוק בלבד. "ההודעה פורסמה בחדשות 18:00, ולמחרת בבוקר הטלפונים בבתי הספר הקתוליים החלו לצלצל ללא הפסקה." קארול מציין בבדיחות שהוא היה צריך לשלוח מכתב תודה לאיגודי המורים. "הוספנו כ-4000 תלמידים. להערכתי 80% מהם היו פליטי בתי הספר הציבוריים."
לפי קארול, המסורת הדתית הקתולית רואה את כל הילדים כנבראים בצלם. "מי שבאמת מאמין בזה לא יחסום את דלת בית הספר בפני ילדים מרקע סוציואקונומי קשה שצריכים להגיע ללימודים – ורק בגלל שהמבוגרים מתעצלים להגיע לעבודה."
הוא גם ציין כי המסורת הקתולית שמה דגש על קהילתיות, ומתאר כ"חדלון מוחלט" מניעת מפגש אישי של ילדים עם מחנכיהם ועם חבריהם לכיתה. לטענתו, המטרה המקורית של בתי הספר היא הפצת האמונה. "הפצת המסר הדתי ועיצוב האישיות הדתית הן פעילויות הדורשות מגע פנים אל פנים," אומר קארול. "בבתי הספר שלנו מקיימים מיסות בתדירות, ואנו מאמינים כי עיצוב נשמותיהם של הילדים מחייב אותנו להיות נוכחים פיזית לידם."
קארול טוען כי פתיחת בתי הספר הקתוליים ללמידה פרונטאלית נתמכה על ידי נבחרי ציבור במסצ'וסטס הרגישים לנושאים דתיים. "הן ראש העיר בבוסטון, הדמוקרטי, והן מושל המדינה הרפובליקני מפיצים אותו מסר בנוגע לבריאות הציבור." לטענתו שיתוף הפעולה בבוסטון "שונה בתכלית" מהנהוג בניו יורק, שם גם ראש העיר דה בלאסיו וגם המושל קואמו, שניהם דמוקרטים, התעמתו על סגירת בתי ספר ונושאים אחרים הקשורים למגיפת הקורונה.
לדעתו של קארול עטיית מסכות וריחוק חברתי מתאימים לתרבות הקתולית. "בתי ספר קתוליים מצטיינים במשמעת. בבתי הספר שלנו נשמעים להוראות. הכנסייה היא הרי מוסד הירארכי."
הלוואות מהממשל הפדרלי ושטף "פליטי בתי הספר הציבוריים" עזרו זמנית לבתי הספר הקתוליים, אך הלחצים הפיננסיים נותרו משמעותיים. בתי הספר איבדו הכנסות מתכניות קדם-יסודי וצהרונים, שאינם נצרכים עוד על ידי הורים שעובדים מהבית – או שהפכו למובטלים. בתי ספר קתוליים בבוסטון מוציאים בערך מחצית ההוצאה פר תלמיד מאשר בתי הספר הציבוריים בבוסטון ובעיירות הסמוכות. השכר הממוצע של מורה במערכת החינוך בבוסטון היא כ-94,563 $ לשנה, בעוד שמורים בבתי הספר הקתוליים, שאינם מאוגדים באיגוד עובדים, מרוויחים בערך מחצית.
לא ברור אם הנרשמים החדשים לבתי הספר הקתוליים ייעלמו בחזרה לתוך המערכת הציבורית לאחר שוך המגיפה. קארול סבור כי הספקנות של הורים בני מיעוטים לגבי חיסונים, בצירוף סירוב איגודי המורים לחזור ללמידה פרונטלית עד שכל התלמידים יחוסנו, יובילו לכך שהחזרה ללימודים פרונטאליים תידחה אפילו מעבר לשנת הלימודים 2021-22. עוד מאגר של תלמידים פוטנציאליים הוא תלמידים שלא יתקבלו לבתי ספר ממיינים (לתלמידים מצטיינים); לאחרונה הונהג בבתי ספר אלה מדיניות המחייבת מתן עדיפות לתלמידים משכונות המתאפיינות בהכנסה נמוכה.
"האתגר שלנו הוא לשרוד את היום," טוען קארול. "אנו חייבים לשרוד עד סוף המגיפה."