top of page

חינוך פורץ דרך - במה למובילי מדיניות בחינוך

  • תמונת הסופר/תד"ר אסנת ספורטה

הסכמי השכר הקיבוציים – "פרה קדושה" שהגיע זמנה להישחט

עודכן: 7 בפבר׳ 2021

מאת: ד"ר אסנת ספורטה


יש למסד, לצד "המסלול הבטוח" של הסכמי השכר הקיבוציים, את "המסלול הפתוח" בהעסקת מורים, המבוסס על חוזים אישיים. מסלול זה יאפשר למורים להשתכר ביחס ישר לתרומתם לתלמידים ולמערכת, ולמערכת – הוא יאפשר גמישות בהעסקתם.

שינוי מהותי בחינוך לא יתממש, כל עוד שרי החינוך לדורותיהם נמנעים משחיטת הפרה הקדושה ששמה "הסכמי השכר הקיבוציים". הסכמים אלה, המבוססים על עקרונות הקביעות והשכר האחיד, מסרסים מוטיבציה ומצוינות בקרב אנשי החינוך ומעודדים תרבות של בינוניות. ולמרות שהורגלנו להם, הם אינם בגדר גזירת גורל. על-מנת להזניק את החינוך קדימה, יש למסד, לצד "המסלול הבטוח" של הסכמי השכר הקיבוציים, את "המסלול הפתוח" בהעסקת מורים, המבוסס על חוזים אישיים. מסלול זה מאפשר למורים להשתכר ביחס ישר לתרומתם לתלמידים ולמערכת, ולמערכת – הוא מאפשר גמישות בהעסקתם.


"המסלול הפתוח" מבוסס על הסכמה הדדית בין המורה והמנהל להתקשרות ביניהם, ובניגוד להסכמים הקיבוציים, בהם מופלים מורים צעירים לרעה באמצעות שכר נמוך והיקף משרה חלקי, ומורים ותיקים זוכים לתוספות שכר שמקורן בעיקר בצבירת שנות ותק, הוא מאפשר לתמרץ מורים ולטפח צעירים כישרוניים ובעלי מוטיבציה גבוהה להצלחה.


מעטים יודעים כי הסכמי השכר הקיבוציים, מכתיבים לא רק את שכרם האחיד של כל המורים בעלי נתוני ותק והשכלה דומים, כי אם גם את תמהיל משרתם, כלומר: כמה שעות יקדישו בשבוע להוראה פרונטלית, כמה שעות יקדישו להוראה של קבוצה קטנה וכמה יקדישו לישיבות צוות, לפגישות עם הורים ולהערכות לשיעורים. מורה שגילו בין 50 ל-54 ועובד ב-79.41% משרה (יש דבר כזה...) נדרש ללמד 18 שעות פרונטליות, 4 שעות בקבוצות קטנות ולהקדיש 3.5 שעות להערכות לשיעורים ולישיבות צוות, ולעבוד בסה"כ 25.5 שעות בשבוע. חלוקה זו נגזרת מטבלאות ההעסקה המהוות חלק אינטגרלי מהסכם השכר, והיא קשיחה וקבועה לאורך כל שנת הלימודים. צרכי התלמידים, המורה והשעה אינם חלק ממערך השיקולים המשפיעים על האופן בו ינצל המורה את משאב הזמן היקר כל-כך.


הרכב משרה למורה אם/אב בגילאי 50-54 בבית-ספר יסודי



יש לשער כי ניהול טכנוקרטי כזה של זמן העבודה לא היה מתקבל בשום סקטור אחר, והיה נהדף על הסף. אולם בחינוך, נידמה כאילו מדובר בדברי אלוהים חיים שירדו אל הארץ על-גבי לוחות הברית במעמד מתן תורה. מעל 203,000 עובדי הוראה במדינת ישראל מנוהלים באמצעות טבלאות ומשועבדים למשבצות זמן של שעות ושל חצאי שעות ואין פוצה פה.


"המסלול הפתוח" לעומת "המסלול הבטוח"


"המסלול הפתוח", לעומת זאת, אינו מבוסס על טבלאות המכתיבות את הרכב משרתם של המורים. מוגדרות בו רק מספרן הכולל של שעות העבודה השבועיות, והוא מותיר מרחב תמרון רחב למנהלים ולמורים ומאפשר ניהול מושכל וגמיש של משאב הזמן.


ההימנעות של שרי החינוך ליישום שינוי פרדיגמטי במודל ההעסקה של המורים נובע במידה רבה מהבנתם, כי החותם שיותירו אחריהם מותנה במידה רבה ביכולתם להימנע מעימות חזיתי עם ארגוני המורים. בשיחה כנה התוודה בפני אחד משרי החינוך, כי אילו יכול היה לעשות מהלך אחד שיביא לשינוי רדיקלי ויהיה בבחינת Game changer בחינוך, היה משנה את מודל ההעסקה של המורים ומאמץ מודל המבוסס על העיקרון של Pay For Preformance, אך בשל ההתנגדות שהדבר ייצר אצל ארגוני המורים, הוא נמנע מכך, ובוחר, לדבריו: "במלחמות שאוכל לנצח בטווח הקדנציה שלי".


והיה וימצא שר החינוך שיאזור אומץ להתמודד עם הפרה הקדושה ששמה "הסכמי השכר הקיבוציים", יהיה עליו להחיל שינוי נוסף, הנדרש ליישום "המסלול הפתוח": מעבר מתקצוב בתי-הספר במטבע של "שעות שבועיות" לתקצובם בתקציב שקלי. שני מהלכים אלו שלובים זה בזה ויישומו של הראשון, כרוך ביישומו של האחר.


סביר להניח כי ארגוני המורים, המונהגים על-ידי הגברדיה הוותיקה והמדושנת יתנגדו בתוקף להחלתו של "המסלול הפתוח" לצידו של "המסלול הבטוח", הואיל והוא עלול לאיים על ההגמוניה ועל מודל השכר ההיררכי שביססו במשך עשרות שנים במערכת החינוך. מודל מעוות שאחד מתוצרי הלוואי שלו הוא פערי שכר של כ-170% בין מורים חדשים למורים ותיקים. ויחד עם זאת, ניראה כי יישומו של "המסלול הפתוח" בהעסקת מורים הוא רק עניין של זמן, וכי לא ניתן יהיה למנוע לעד שילוב של אלמנטים של תחרות והישגיות במערכת החינוך הציבורית.



הכותבת היא סמנכ"ל עיריית חדרה וראש מינהל חברה וקהילה, וחברת מועצה בעיריית כפר-סבא.









115 צפיות0 תגובות

Thanks for submitting!

מעוניינים לפרסם דעות הנוגעות

במדיניות חינוך? 

מוזמנים לפנות אלינו.

השאירו פרטים ונחזור אליכם

bottom of page